Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν πρωτοφανή, κατεπείγοντα μέτρα, αλλά και ο καθένας μας ατομικά, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον ρυθμό διασποράς του ιού και η κατάσταση να μείνει το δυνατό ελεγχόμενη.
Τι πρέπει να κάνετε, αν είστε έγκυος, έχετε νεογέννητο ή μικρό παιδί;
- Μας έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο, ότι το να μείνουμε ΟΛΟΙ σπίτι, είναι απαραίτητο και συγκεκριμένα αποφεύγουμε να συγχρωτιζόμαστε σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Δεν είναι περίοδος συναναστροφών, ώστε να καλούμε επισκέπτες στο σπίτι. Είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που αγαπάμε όπως το να διαβάσουμε βιβλία, να δούμε ταινίες και να ακούσουμε μουσική, να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τα παιδιά και τον ή την σύντροφό μας.
- Αποφεύγουμε την συνεύρεση με άτομα ευπαθών ομάδων, ακόμα και αν αυτά είναι μέλη της οικογένειας μας, καθώς και στενές επαφές, όπως χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά. Κρατάμε επίσης αποστάσεις από άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης γενικώς.
- Συνιστάται η έκθεση στον ήλιο (να ενισχύσουμε τα αποθέματα βιταμίνης D), η φυσική άσκηση ή το παιχνίδι. Οι βόλτες στη φύση, όπως σε μοναχικές παραλίες ή δάση είναι μια καλή ιδέα για κοινή, οικογενειακή δραστηριότητα. Είναι επίσης ένας τρόπος αποσυμφόρησης από την παρατεταμένη παραμονή μας στο σπίτι, ενώ δημιουργούμε αναμνήσεις όλοι μαζί.
- Πλένουμε συχνά, πολύ καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. Όταν βρισκόμαστε σε χώρο εκτός σπιτιού, χρησιμοποιούμε γάντια και μάσκα και χρησιμοποιούμε συχνά αλκοολούχο διάλυμα. Αφήνουμε τα παπούτσια μας εκτός σπιτιού και αλλάζουμε ρούχα.
- Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε με χαρτομάντηλο και απορρίπτουμε αμέσως. Εναλλακτικά μπορούμε να καλύψουμε με το εσωτερικό του αγκώνα. Δεν ακουμπάμε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα μας.
- Φροντίζουμε τα παιδιά μας κανονικά. Συνεχίζουμε τον θηλασμό, ακόμα και αν έχουμε εκτεθεί στον ιο - το μωρό μας το έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και φοράμε μάσκα.
- Αν παρατηρήσετε σε σας ή στα παιδιά σας τα συμπτώματα του κορονοϊού, βήχα ή πυρετό πάνω από 37℃ , επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας ή με τον ΕΟΔΥ στο 1135. Θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα, μην πανικοβάλλεστε, το πιθανότερο είναι να τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια.
Τι γίνεται, αν έρθετε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με τον κορονοϊό;
Το άτομο αυτό πρέπει να μπει σε 14ήμερη παρακολούθηση της υγείας του (θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα) και είναι καλό να εφαρμόζονται ταυτόχρονα μέτρα απομόνωσης, σαν να έχει βρεθεί θετικός στον covid-19:
- Απομόνωση σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικά δωμάτια, επίσης καλά αεριζόμενα. Τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων και απαγορεύονται οι επισκέψεις. Ο ασθενής να φοράει πάντα μάσκα.
- Καλό είναι ο φροντιστής του ατόμου αυτού να είναι ένα και να λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης. Η χρήση γαντιών και αναπνευστικής μάσκας είναι απαραίτητη, καθώς και το καλό πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τον ασθενή. Τα απορρίμματα του ασθενούς να απομακρύνονται το συντομότερο από το σπίτι και να αποφεύγεται η επαφή με σκεύη δυνητικά μολυσμένα, χωρίς χρήση γαντιών.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά το μαγείρεμα και τη διαχείριση του φαγητού;
- Πλένουμε τακτικά και επιμελή τα χέρια μας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού. Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια. Φυσικά πλενόμαστε καλά και πριν την κατανάλωση του φαγητού.
- Μαγειρεύουμε καλά τα τρόφιμά και δίνουμε βάση στο καλό καθάρισμα των επιφανειών και σκευών.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ και στο 1135. Ψυχολογική υποστήριξη προσφέρεται από το ΕΚΠΑ και στα τηλέφωνα:
- 210 7297 957 Δευτέρα έως Παρασκευή,από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ*
- 210 7289 240 Σάββατο και Κυριακή , από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ*